himlung

Plezalne šole za otroke in mladino

 

Plezanje je eden izmed najkompleksnejših športov nasploh, saj se pri vadbi obremenjujejo in razvijajo prav vse mišice, prav tako je zelo pomembna psihična priprava. Z lahkoto lahko preraste zgolj športni vidik in postane zdrav način življenja.

Plezanje, ki je nekdaj veljalo za izjemno nevarno dejavnost, je ravno z razvojem v 'športno' plezanje pridobilo veliko navdušencev med mladimi in malo manj mladimi. Glavni razlog je v tem, da je postalo relativno varna dejavnost, ki ne sodi več v t.i. rizične dejavnosti ter omogoča varno in zanimivo preživljanje prostega časa v naravi, v plezališčih, ki so posebej opremljena za športno plezanje.

Šola plezanja je namenjena otrokom starim od 9 do 15 let. Programi so razdeljeni na  začetno šolo plezanja in nadaljevalno šolo plezanja. Plezanje poteka od  septembra do junija. Septembra so dnevi odprtih vrat.

  

Začetna šola plezanja za otroke

 

Plezanje v tej skupini je namenjeno otrokom začetnikom starim od 9 do 15 let. Šola poteka enkrat ali dvakrat tedensko na steni. Na plezalni steni plezamo v telovadnici OŠ Franja Malgaja Šentjur  ob torkih in četrtkih med 16:45 in 18:20. Naučimo se vse vrvne tehnike potrebne za varno plezanje na veliki plezalni steni, razvijamo plezalno tehniko in skrbimo za splošen motoričen razvoj. Otroci dobijo vso potrebno plezalno opremo na treningu.

 

Nadaljevalna šola plezanja za otroke

 

Nadaljevalna šola plezanja je namenjena otrokom starim od 9 do 15let, dvakrat tedensko in je namenjena plezalcem, ki so motivirani za resnejše delo. Najperspektivnejši se udeležujejo tekem vzhodne lige.  Treningi so usmerjeni v razvoj plezalne tehnike, kondicijske priprave (moč, aerobna in anaerobna vzdržljivost), gibljivosti, splošne kondicije, preventivnih vaj (vaje za trup, vaje za antagonistične mišice) in psihološke priprave. Bistvo vseh komponent pa je še vedno igra.

 

Izleti v plezališča

 

Za vse skupine v mesecu maju in juniju organiziramo plezalni izlet v naravo. Plezanje v skali je posebna izkušnja zaradi naravnega okolja, poleg tega omogoča odlično okolje za razvoj plezalne tehnike. Opremo za plezanje preskrbi društvo. O datumih izletov so otroci obveščeni na treningih.

 

Plezalni tabori

 

Enkrat letno organiziramo dvodnevni plezalni tabor za mladoletne. (odvisno od število prijav).

julij 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Anketa

22.07.2024